Mindestenen på Skæring Hede, og historien bag den:

Den 4. maj afholdes der som vanligt mindehøjtidelighed i anledning af årsdagen for Danmarks befrielse

Programmet er som følger:

Der spilles musik af Marinehjemmeværnets Musikkorps

Fanerne føres ind på pladsen

Velkomsttale

Kranse og blomsternedlæggelse

Der synges "En lærke letted"

Årets taler

Der synges "Kongernes Konge"

Afslutningstale

Der synges "Altid frejdig, når du går"

Retræte ved hornblæser fra orkesteret, hvorefter fanerne føres ud

 

Den 2. december holdes der mindehøjtidelighed for de 5 unge mennesker, der denne dato i 1943 blev henrettet af tyskerne for deres kamp for frihed.

Mange vil sikkert sige "er det ikke på tide at glemme en så gammel sag?" - Nej, det er vigtigt at vi minder hinanden om, hvad krig og undertrykkelse betyder for os alle sammen. De fem, der her på Heden måtte betale den  højeste pris for deres retfærdige kamp, må aldrig blive glemt. De står som et symbol på noget, der aldrig må ske igen.

113 danskere blev i perioden 1943 til 1945 henrettet af de tyske eksekutionspeletoner. Et fåtal af danskere blev stillet for en krigsret, men blev henrettet efter dom, afsagt uden egentlig retssag, blandt andet på grund af deres medvirken ved sabotagen mod broerne over Gudenåen ved Langaa og jernbaneknudepunktet i Århus, på den for tyskerne vigtige strækning af den jyske længdebane.

Den 2. december1943 belv det meddelt de fem af de dødsdømte, at benådning var afslået, og samme morgen blev de fem henrettet ved skydning på Skæring skydebane.

Det var den første massehenrettelse i Danmark. Og denne dag var landet i sorg. Flaget gik på halv stang mange steder. Og efter år med tysk  samarbejde og samvirken mellem danske og tyske myndigheder, gik krigens gru nu for alvor op for danskerne. Der blev større opslutning om modstandsarbejdet, og danske i ind- og specielt udlandet, gjorde alt for at markere, at Danmark havde valgt side.

Et vers af digterpræsten Kaj Munk, der en måned senere skulle blive myrdet af nazistiske håndlangere, er indhugget i mindestenen på Skæring Hede.

"Drenge, I drenge, som døde

I tændte for Danmark i dybeste mulm

En lysende morgenrøde

Kilde:

Bøger og andet meget interessant materiale, som kan ses på "Besættelsesmuseet" i Århus.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mindeparken er blevet udvidet med et nyt monument

 

foto: Torben Bay-Johansen

 

Onsdag d. 5. september blev kulminationen på flere års arbejde. For denne dag afsløredes monumentet, der skal både ære og hylde de mange danskere, der har været og er udstationeret i verdens brændpunkter.

 Danmark har igennem tiden haft rigtig mange borgere, der har været udstationeret som del af de internationale fredsbevarende styrker.

 Nu har alle disse mange yderst pligtopfyldende danske borgere fået deres egen plads i Mindeparken i Aarhus. For den 5. september afsløredes et 2,20 meter højt monument ved indgangen til Mindeparken.

  Initiativtager, formand for Dronningens Livregiments Soldaterforening Århus og Omegn, Sven-Erik Boldt Magnussen, glæder sig over, at monumentet endelig er en realitet.

  ’De faldne danske soldater har allerede et monument på Kastellet. Men alle de udsendte, som i årenes løb har været udstationeret og er vendt sikkert hjem igen, de fortjener også et monument og   at  vi ærer dem. Det er det vi nu har fået mulighed for i Mindeparken.’

  På dagen var der blandt andet åbningstale af Aarhus Borgmester Jacob Bundsgaard, musik fra Marinehjemmeværnets musikkorps og en tattoo-opvisning fra hjemmeværnets eksercitskommando Jylland. Selve afsløringen af stenen stod Grev Ingolf og grevinde Sussie for. Efterfølgende var der en reception for inviterede i restauranten på Jydsk Væddeløbsbane.

 Det er blevet muligt at rejse dette monument takket være økonomisk støtte fra Forsvarets veteranpulje og en stor velvillighed fra Aarhus Kommune.

 

Hans Exellence, Greve Ingolf og Borgmester Bundsgaard afslører den nye sten for Danmarks Udsendte 5/9-2012.

Foto: Sven-Erik Boldt Magnussen

For yderligere information kontakt:

Jens Andreasen på telefon 50 359 000

  

Retur til forsiden